Наша адреса

пʼятницю, 13 січня 2023 р.

                                                                       

Їм сонце всміхалось,

Крізь ржавії грати

  Щороку 12 січня відзначається День українського політв’язня.  Особлива шана тим героям, для яких незалежність України, переконання та цінності стали дорожчими за особисту свободу.
 Дата вшанування українських політв’язнів, за пропозицією В’ячеслава Чорновола у 1975 р., обрана на згадку про події 12–14 січня 1972 р., коли радянська влада провела так званий «генеральний погром» (масові затримання та арешти відомих представників національно-демократичного руху України) – шістдесятників правозахисників і дисидентів.
      Серед затриманих у ці дні були: Іван СВІТЛИЧНИЙ, Євген СВЕРСТЮК, Василь СТУС, Леонід ПЛЮЩ, Зіновій АНТОНЮК, Іван ДЗЮБА, В’ячеслав ЧОРНОВІЛ, Михайло ОСАДЧИЙ, Іван ГЕЛЬ, Стефанія ШАБАТУРА, Ірина СТАСІВ-КАЛИНЕЦЬ – усіх і не перерахувати… Ця дата для багатьох із них стала точкою відліку в низці тюремних термінів і років заслання за «антирадянську агітацію та пропаганду» з максимальними вироками: 7 років ув’язнення в таборах суворого режиму та 5 років заслання в Мордовію, Пермську область росії, у Сибір і Казахстан.
   У 2014 р. росія окупувала Крим, розпочала війну на Донбасі. Російський режим розгорнув гібридну війну, частиною якої є терор проти українців. Сьогодні, під час

повномасштабної війни на території нашої держави, словосполучення «українські політв’язні» знову стало частиною порядку денного для України.
 Ми знову з сумом відзначаємо день українського політв’язня, день невдалої спроби придушити вільний український дух, який, як фенікс, щоразу відроджується з попелу і стає міцнішим.
 Ми подумки з тими, хто сьогодні перебуває в неволі.
  Щиро вдячні тим, хто пройшов через випробування, не зрадивши себе та Україну!
Слава Україні! Героям слава!

Немає коментарів:

Дописати коментар