Наша адреса

пʼятницю, 10 березня 2023 р.

                                         

Натураліст, мислитель, гуманіст

     Вернадський Володимир Іванович  – український філософ, природознавець, мислитель, засновник геохімії, біогеохімії та радіогеології, космізму. Один із засновників Української Академії наук; став дійсним членом Української АН та її першим президентом (з 1919). Засновник першої наукової бібліотеки в Україні (нині названої його ім'ям).
       Ідеї Вернадського лягли в основу нових провідних напрямків сучасної мінералогії, геології, кристалографії, радіології, гідрогеології, геохімії. Вперше у світі академік Вернадський визначив роль організмів у геохімічних процесах. Організатор і директор Радієвого інституту, Біохімічної лабораторії.
       Володимир Вернадський належав до тих патріотів України, які передбачали щасливе завтра свого народу, який обов'язково посяде гідне місце і в Європі, і в світі. Перед смертю вчений передав до Академії наук України свої спогади, в яких зазначав: «Я вірю у велике майбуття і України, й Української академії наук...».

     В філії 5 Березотіцькій сільській бібліотеці 10 березня до 160-річчя  В. Вернадського працівники підготували для учнів 7 класу інформаційне досьє  "Натураліст, мислитель, гуманіст".
     З ім’ям В.І. Вернадського пов’язані важливі сторінки природознавчого дослідження України та визначальні етапи організації й розвитку національної науки, освіти, культури в ХХ ст. Могутній інтелект, науково-організаційний досвід та авторитет В.І. Вернадського дозволили об’єднати найкращі наукові сили української інтелігенції, розкрити масштаб та міць їхнього потенціалу, відкрили можливості створити, попри всі суспільні катаклізми, великі дослідницькі колективи вчених, що здобули світове ім’я українській науці. На всіх етапах функціонування в Україні Академії наук, Національної бібліотеки, низки університетів та інститутів фундаментальні засади теоретичного та практичного внеску академіка В.І. Вернадського та його однодумців забезпечили  їм життєдайні сили.

Немає коментарів:

Дописати коментар