Наша адреса

середу, 1 березня 2023 р.

 
«Умру, а жить не перестану…»

  1 березня 2023 минає 105 років від дня народження правдивого українського патріота, письменника й громадського діяча Федора Павловича Габелка, що побачив світ на хуторі Гуляївка поблизу села Березоточі над тихоплинною Сулою. Більшу ж частину свого бурхливого й насиченого подіями та зустрічами життя Федір Павлович провів у безперестанній творчості на «зеленому континенті».

   Працівники філії 5 Березотіцької сільської бібліотеки запросили користувачів на краєзнавчу стежину «Умру, а жить не перестану…»Під час якої бібліотекар Наталія Білик розповіла присутнім про життєвий і творчий шлях земляка. 

  Федір Габелко – відомий автор майстерно виконаних портретів великих українців Тараса Шевченка, Симона Петлюри, чудових пейзажних картин, акварелей; незмінний видавець журналів «Основа», «Голос громади», «Прозріння»; учасник театральних вистав, що популяризували українську культуру серед австралійців. Його творчість та громадсько-культурна діяльність свого часу була відзначена грамотою федерального міністерства еміграції Австралії, срібною та бронзовою медалями Союзу Українських Організацій в Австралії

    В нашій бібліотеці є книга  Федора Павловича Габелка (літературні псевдоніми: І. Малетич, Ф. Лубенський, Ф. Федорко, Т. Ф. Павлович) відзначається багатогранним змістом і своєрідним авторським стилем, містить спогади, статті на різні історичні та громадсько-політичні теми, роздуми з приводу подій минулого і сьогодення, вислови-міркування у віршованій формі, репродукції малярських робіт автора.

    Через перипетії долі Федора Габелка читачі мають змогу простежити складне, часто трагічне життя мільйонів українців, розкиданих по далеких світах, зрозуміти їхній біль за долю України та радість за її здобутки. Ця книга буде корисною для кожного, хто цікавиться світовим українством.






Немає коментарів:

Дописати коментар