Наша адреса

середу, 20 січня 2021 р.

 


СЛАВЕТНА МИТЬ, ЩО ОБ'ЄДНАЛА УКРАЇНУ

Яка ж вдалась сьогодні днина!
Що хочеться співать пісень
Моя соборна Україна
Знов зустрічає новий день.

       22 січня 1919 року ввійшло до національного календаря як велике державне свято - День Соборності України. Щороку в цей день український народ із вдячністю згадує тих героїв, які словом і багнетом намагалися відродити незалежну соборну українську державу. 
   Саме 22 січня 102 роки тому було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської  Народної  Республіки. 
21 січня 1990 року жителі багатьох населених пунктів по дорозі між Києвом і Львовом утворили живий ланцюг, відзначивши цю історичну дату. 
Офіційно ж в Україні День Соборності відзначають з 1999 року.
Акт Злуки був глибоко детермінований історично і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної єдності, свідченням їхнього самоусвідомлення, важливою віхою процесу становлення політичної нації.
З нагоди цієї важливої історичної дати у Березотіцькій сільській бібліотеці бібліотекарями   книгозбірні організовано виставку - спогад «Україна єдина – Україна це ми» на якій представлена література, що висвітлює тернистий шлях України до Соборності.





Немає коментарів:

Дописати коментар