Наша адреса

пʼятницю, 22 березня 2019 р.

«Іван Мазепа. Історичний портрет»

  
   20 березня минає 380 років від дня народження Івана Степановича Мазепи, українського державного і політичного діяча, гетьмана Лівобережної України. З цієї нагоди працівники Березотіцької сільської бібліотеки  організували книжково-ілюстративну виставку-пам’ять «Іван Мазепа. Історичний  портрет"


    Державний діяч і політик найвищого ґатунку, Іван Мазепа був одним із найвправніших дипломатів тодішньої Європи, полководцем і водночас поетом, у віршах якого найвідчутніше відлунювали патріотичні мотиви, уболівання за долю України. Різноманітна природна обдарованість поєднувалася в ньому з високою освіченістю. Як державний діяч він всіляко опікувався зміцненням військової справи, особисто брав участь у воєнних походах і морських операціях, пробував відновити український флот.
    Гетьман Іван Мазепа намагався зробити з України європейську державу, підняти й зміцнити значення й престиж гетьманської влади, які за десятиріччя руїни зазнали страшної девальвації. Жодний із гетьманів не зробив так багато, як Мазепа, для розвитку культури та духовності українського народу. Його спроба вирвати Україну з-під московського ярма, реалізувати велику ідею незалежної самостійної Української держави зазнала поразку. Але протягом трьох століть ця ідея жевріла в серцях найкращих синів і дочок українського народу.
    Корені сучасної незалежної України певною мірою лежать у великих ідеях Мазепи.
Книжкові видання, які розміщені на експозиції, розповідають про життя та діяльність  гетьмана та відкривають маловідомі факти з його життя. Серед них, увагу зацікавленого читача привертають такі книги, як «Доба гетьмана Івана Мазепи в документах», О. Ковалевська «Іван Мазепа у запитаннях та відповідях», С. Павленко «Міф про Мазепу», В. Пачовський «В пам'ять гетьмана Івана Мазепи і битви під Полтавою (1709 р.)», С. Павленко «Іван Мазепа»,та ін.

Немає коментарів:

Дописати коментар