Наша адреса

вівторок, 12 березня 2019 р.

Презентація книги - спогадів "Тернистим щляхом"

    12 березня в приміщенні Березотіцької сільської книгозбірні відбулася презентація   Книги спогадів «Тернистим шляхом». Автор цієї книги Федір Павлович Габелко  наш земляк, українець - патріот  з Австралії, він був геніальною людиною -  художник, літератор, фотограф,  культурно-громадський діяч. Нажаль книга видана після смерті до 100-річчя автора. Віктор Славинський став автором проекту і упорядником книги «Тернистим шляхом» . Над книгою Федір  Габелко працював  з 2011 р.  і до кінця свого життя... Ця книга - результат сумісної праці. Презентувати книгу автор планував в Україні особисто у день свого 100-ліття – 1 березня 2018 року. Та, не так сталося, як гадалося…На жаль, автор не встиг побачити свою останню літературну працю… Друзі й рідні Габелка доклали зусиль до оприлюднення книги і не забули слова автора «…Нема того, що неможливо пройти, нема того, що неможливо одолати, нема того, що неможливо навчитися.»
     На захід були запрошені постійні користувачі бібліотеки та учні 8 - 10 класів Березотіцької ЗОШ І - ІІІ ст. Також були запрошені гості, які безпосередньо приймали участь в допомозі  написання книги. Бібліотекар Л. Павлунік ознайомила присутніх з біографією Федора Павловича з його не легким життєвим та творчим шляхом.   Сільський голова Білокур Н.В. першою отримала телефонний  дзвінок від Вікора Славинського і внесла деякі  уточнення в написанні. Директор Лубенської ЦБС Сьомак В. І.  сприяла у зібранні матеріалів для видання книги саме з її допомогою зроблено багато світлин, які увійшли до видання, по тих славетних місцях хутора Гуляївка, де проживав Федір Павлович Габелко зі своєю родиною. Також  повідомила, що книга відзначається багатогранним змістом і своєрідним авторським стилем, містить спогади, статті на різні історичні та громадсько-політичні теми, роздуми з приводу подій минулого і сьогодення, вислови-міркування у віршованій формі, репродукції малярських робіт автора. Поділилася  рядками з його книги:

«Це не роман чи якийсь твір письменника.

Це мої спогади, спогади простої людини.

Статті, листи, вірші - все це показує моє

життя, чим я турбувавсь, своїм приватним і суспільно-громадським...
Виявляв свої здібності і куди я їх присвячував...
І в цьому їх сенс.
Прошу це врахувати»
Федір Габелко
Раїса Плотнікова поетеса, прозаїк Член Національної Спілки письменників та Олександр  Печора  український поет, гуморист, пісняр,  поділилися своїми  спогадами та враженнями, від знайомства і спілкування з Федором Павловичем. Цю неймовірну людину пригадала Раїса Василівна вона мала високу честь зустрічати 1998 року в своїй скромній оселі. Знаю про його доброчинство не тільки з чуток чи публікацій, а й з особистого досвіду. Згадувала з великою вдячністю цю багатогранну особистість.
Присутнім були продемонстровані світлини Федора Павловича та його родини,  журнал Прозріння, що видавався, в далекій Австралії, один примірник  він обов'язково надсилав до сільської бібліотеки. Презентація книги  "Тернистим шляхом" дуже зацікавила користувачів, не залишила нікого байдужим  це проявилося в тому, що користувачі виявили велике бажання ознайомитися і прочитати книгу. Матеріали, що ввійшли до книги, Федір Павлович збирав усе своє життя. Його спогади охоплюють кілька поколінь його родини. 
На завершення заходу завідуюча книгозбірнею прочитала "Заповіт" написаний Федором  Габелком в якому автор відобразив весь свій життєвий шлях.




Немає коментарів:

Дописати коментар