Наша адреса

пʼятницю, 26 листопада 2021 р.

                                           
«Богдан Ступка – митець, артист, людина»

                                                              Роби справу чесно,

                                               з душею – і твоє до тебе прийде.

                                                   Богдан Сильвестрович Ступка

    Богдан Сильвестрович Ступка – великий український актор, який зіграв за своє життя безліч чудових ролей. Ще за життя цього видатного майстра визнали національним героєм України. Він став символом своєї країни, а тому навіть після смерті пам'ять про нього жива в серцях мільйонів людей.
    Богдан Ступка дитячі роки провів у театрі, тож і не дивно, що любов до нього проніс через все життя. Закінчивши драматичну студію при Львівському театрі ім. Марії Заньковецької, Ступка того ж року розпочав у ньому свою акторську кар’єру.
   Львівському театру він присвятив 17 років, а з 1978-го перейшов до Національного академічного українського драматичного театру ім. Івана Франка. На його рахунку понад 100 театральних ролей, зокрема Король Лір в однойменній виставі за Шекспіром, Микола Задорожний в “Украденому щасті”, цар Едіп у постановці за Софоклом.
     Богдан Сильвестрович завжди викладався на повну, люди йшли в театр спеціально для того, щоб подивитися на гру цього видатного актора. Показово, що виставу “Тев’є-Тевель”, яка була понад 20 років візитівкою театру Франка, у якій Ступка грав головну роль Тев’є, після смерті актора взагалі зняли з репертуару. У такий спосіб театр висловив пошану великому актору.
   В Україні та за її межами Богдан Ступка відомий за своїми ролями в кіно. За своє творче життя він зіграв у понад 100 фільмах та серіалах не лише українських режисерів.
   Так, Богдан Ступка працював із Отаром Іоселіані, Кшиштофом Зануссі, Єжи Гофманом, Режисом Варньє, Кірою Муратовою, Сергієм Бондарчуком, Володимиром Бортком, Павлом Чухраєм, Дмитром Месхієвим.
    Робота у картині Юрія Іллєнка “Білий птах з чорною ознакою”, що отримала 4 престижні нагороди міжнародних конкурсів, стала дебютом для Ступки, поклавши успішний початок його кар’єрі в кіно.
   Яскравою стала і роль у стрічці Єжи Гофмана “Вогнем і мечем”, яка була добре прийнята в Європі. А картина франко-російського виробництва “Схід-Захід” номінувалася на “Оскар” у категорії “Найкращий іноземний фільм”.
    Маючи колоритну зовнішність, Богдан Сильвестрович часто і вдало втілював образи відомих історичних постатей.
     Встиг Богдан Ступка і попрацювати в уряді. У 1999-2001 роки очолював Міністерство культури, яке тоді мало назву Міністерство культури і мистецтв.
   Одним з досягнень міністерства за головування Богдана Ступки стало те, що Україна стала постійним учасником Венеційських бієнале – одних з найпрестижніших форумів світового мистецтва. Але і будучи міністром, акторську діяльність Ступка не залишав.
   Попри таку відданість роботі Богдан Ступка був взірцевим сім’янином. Усе життя він прожив з однією жінкою – Ларисою Корнієнко, яку боготворив. Неодноразово він наголошував, що, якби не вона, можливо, й не був тим, ким став.
   Ще за життя цього видатного майстра визнали національним героєм України. Він став символом своєї країни, а тому навіть після смерті пам’ять про нього жива в серцях мільйонів людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар