Наша адреса

вівторок, 23 листопада 2021 р.

                                               

ХЕЛЛОВІН КРОКУЄ СВІТОМ

Дедалі популярнішою серед українців стає традиція святкування Хеловіну. Наймістичніша подія року, яка в Україні традиційно відзначають в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Хелловін – це один з найдавніших свят, що існує вже близько 2000 років. Хелловін має й інші назви: Переддень дня всіх святих, Самайн, Свято мертвих, День мертвих. Батьківщиною Хелловіна вважається територія сучасної Англії, Ірландії та Північної Франції. Вважається, що традиційні кольори Хеллоуїна – помаранчевий і чорний, тому що помаранчевий асоціюється з урожаєм, а чорний – зі смертю. Гарбузи на Хелловін використовуються для створення «ліхтарів Джека».
За легендою, назва «ліхтар Джека» походить від імені молодої людини Джека, який був занадто скупий, щоб потрапити в рай, і надто норовливий, щоб приєднатися до Диявола в пеклі. На втіху Диявол кинув йому тліюче вугілля, який Джек поклав в недоїджений турнепс. Вважається, що Джек так і використовує це вугіллячко, щоб висвітлити собі дорогу і знайти місце свого заспокоєння. Цікаво, кожна держава це робить по-різному.
У Німеччині люди свято не уявляють без замка Франкенштейна. Саме тут відбуваються найбільш масові гуляння. Людям хочеться побачити нечисть, і саме для того в останній день жовтня в замок з'їжджаються тисячі людей. За повір'ями, саме в переддень Дня Всіх Святих привид господаря цього замку, розташованого в Дармштадті, з'являється на даху будівлі. В Іспанії свято відзначають не один, а цілих три дні. У Великобританії, як таких традицій нема, тому в останній день жовтня головне їхнє заняття - виготовлення ліхтарів з гарбузів. Для Північної Америки Хеловін - це день маскарадів, карнавалів, тому костюми і особливо маски тут продумують заздалегідь. У Китаї свято Хеловіна називається Днем поминання предків. Разом з їжею і водою вони ставляться перед фотографіями покійних предків свічки і ліхтарі. Щодо України, то тут все проходить доволі скромно. Що у нас є популярним так це вечірки у цей день. Люди збираються на різних диско, де приходять у костюмах. Хеловін особливо полюбляє молодь і дітлахи.
Працівники Березотіцької бібліотеки філії створили тематичну книжкову інсталяцію «Страшно цікаві книжки»», на якиій розміщені книги по даній тематиці.


Немає коментарів:

Дописати коментар