Наша адреса

вівторок, 19 вересня 2023 р.

                             

ЕНЕЇДА - перший твір нової української літератури

Пройдуть віки, настане вічне літо,

І так, як ми, як з нами це було,

Над книжкою твоєї «Енеїди»

Нащадок схилить радісне чоло.

Володимир Сосюра.


   2023-ий – ювілейний рік для такого знакового твору української літератури, як «Енеїда» Івана Котляревського (1769-1838). 225 років назад було опубліковано перші три частини поеми. Ця подія є народженням нової української літератури. Ще до офіційної публікації «Енеїда» була надзвичайно популярною серед народу, швидко поширювалася у рукописах.
   З цієї нагоди 9 вересня працівники філії 5 Березотіцька сільська бібліотека запросили відвідувачів на обговорення книги "Енеїда" І. Котляревського. 
   «Енеїда» – символ української нації. Твір з’явився на світ тоді, коли царат поставив під загрозу майбутнє української мови, культури, народу. І ось Іван Котляревський вибухає поемою, яка показує велич народу, «забутого» Європою.
   Історичною заслугою І. П. Котляревського, як автора «Енеїди» було те, що він перший в українській літературі сміливо і впевнено пішов шляхом народності й національної самобутності. Своєю поемою він відкрив новий етап в її розвитку, виступив зачинателем художньої літератури на широкій народній основі.
 «Енеїда» була першим твором нової української літератури, а Іван Котляревський її основоположником. Образ народу, талановито, широко, яскраво змальований І. П. Котляревським, став фактом великого суспільного й художнього значення. Перед усім світом своєю «Енеїдою» поет засвідчив велич українського народу, його непоборність.
«Енеїда» І. П. Котляревського ввійшла дорогоцінним вкладом у літературну спадщину українського народу. Найвиразніша риса цього твору – нев’януча актуальність.
    Відвідувачі з великим задоволенням  перечитати цю чудову поему і поринули у світ, наповнений іскрометним гумором, переливом національних барв, незрівняними жартівливо-сатиричними сценами українського життя з героями — сміливими, дотепними, життєрадісними, які над усе ставили славу і військову доблесть….та отримали  нові враження від старого твору
.


Немає коментарів:

Дописати коментар