Наша адреса

середу, 10 серпня 2016 р.

ВІТАЄМО НАШОГО ПАРТНЕРА ДОСЛІДНУ СТАНЦІЮ ЛІКАРСЬКИХ РОСЛИН ІЗ 100 - РІЧНИМ ЮВІЛЕЄМ!


      У 1916 році для удосконалення способів  вирощування лікарських рослин була створена перша на теренах Російської імперії науково-дослідна установа – Дослідна станція по культурі лікарських рослин Лубенського товариства сільського господарства, що існувала за фінансової підтримки Полтавського земства і Департаменту землеробства Росії,  яка і до нині  проводить комплексні дослідження лікарських рослин та здійснює науково-методичне забезпечення галузі.
  Сьогодні Дослідна станція лікарських рослин Інституту агроекології і природокористування НААН це:
  • технології вирощування 97 видів лікарських рослин;
  • 52 високопродуктивних сорти;
  • первинні рекомендації з вирощування 158 видів;
  • режими невиснажливого використання 17 дикорослих видів;
  • 10 спеціальних машин для лікарського рослинництва; 
  • 14 фармакопейних статей та нормативно-аналітична документація на сировину і фітопрепарати.

     Це сучасна науково-дослідна установа та творчий колектив ентузіастів.
     Бібліотеки Лубенщини плідно співпрацюють з колективом Дослідної станції. Успішна співпраця з Березотіцькою сільською бібліотекою стала запорукою перемоги у конкурсі проектів «Бібліотека – громада: відкритий простір», який проводила  Всеукраїнська  громадська організація  Українська бібліотечна асоціація за фінансової підтримки Фонду «Монсанто». Завдяки партнерству сільська бібліотека отримала  комп’ютерну та офісну техніку та доступ до мережі Інтернет, бібліотечний фонд поповнився новими  книгами та періодичними виданнями. Наукові співробітники Дослідної станції беруть участь у заходах бібліотеки, які  допомагають жителям села дізнатися  про нові технології в лікарському рослинництві та розвивають місцеві підприємницькі ініціативи. 
      Під час проведення фестивалю «Замкова гора», де центральна районна бібліотека імені Володимира Малика організувала  цикл кінопоказів стрічок з історії  нашого краю, заступник директора дослідної станції лікарських рослин Людмила Глущенко провела цікаву презентацію «Традиції вирощування лікарських рослин на Лубенщині».
     Бажаємо творчому колективу науково-дослідної установи нових відкриттів та успіхів та запевняємо, що бібліотеки Лубенщини завжди відкриті для співпраці на благо процвітання рідного краю та України!   



Немає коментарів:

Дописати коментар