Наша адреса

понеділок, 4 січня 2016 р.



«Василь Симоненко – лицар нескореного покоління»


8 січня в Березотіцькій сільській бібліотеці була проведена літературна година «Василь Симоненко – лицар нескореного покоління». До ювілею нашого славетного земляка в бібліотеці була організована книжкова виставка «Я для тебе горів український народе».
У вступному слові завідуюча бібліотекою Наталія Білик наголосила, що в цей морозний день не тільки лубенці, але й уся Україна відзначає 80 - річчя з дня народження поета – шестидесятника, великого сина українського народу Василя Симоненка та зазначила, що 2015 рік визнаний обласною радою роком поета та патріота.
«Життєвий шлях Василя Симоненка короткий і трагічний. Розпочався він у селі Біївці, що на Лубенщині. Саме тут 8 січня 1935 року побачив світ талановитий поет Василь Симоненко», – цими словами бібліотекар Лариса Павлунік розпочала екскурс життєвим і творчим шляхом поета. Вона познайомила присутніх із книгами,які знаходяться у фондах бібліотеки, це - «Тиша і грім» - єдина книга, яка вийшла друком за життя поета в 1962 році, «Земне тяжіння» (1964), «Вино з троянд» (1965), «Поезії» (1966), «Лебеді материнства» (1981), також була презентована книга «Вибране», яка вийшла з друку у 2002 році . І звичайно в цей день лунали безсмертні рядки поета у виконанні учнів Березотіцької школи та користувачів бібліотеки Богдана Шлапка, Олександра Павлуніка, Євгена Сіденка.Не докорю ніколи і нікому
Хіба на себе інколи позлюсь,
Що в двадцять літ в моєму серці втома,
Що в тридцять смерті в очі подивлюсь.
Цим віршем Василь Симоненко наче заглянув у майбутнє та передбачив свою ранню смерть у 28 років – 14 грудня 1963.
Вітер часу не остудив Симоненкових поезій. Пророче сьогодні звучать слова поета – патріота:
Вкраїнонько! Гуде твоє багаття
Убогість корчиться і дотліває в нім.
Кричиш ти мені в мозок, мов прокляття
І зайдам, і запроданцям твоїм!
Закінчився захід віршем «Лебеді материнства» який з хвилюванням прочитала учениця 7 класу Олександра Кучеренко.

Немає коментарів:

Дописати коментар